Bože, jak podivuhodná je tvoje skrytost!

Kdo je přítel?

5. 2. 2011 20:13
Rubrika: Kdo je přítel?

Přátelství není to stejné jako láska k bližnímu. Je to velmi vzácný dar, kterého by si měl člověk vážit a střežit jej jako nejdražší poklad. Ježíš řekl milujte své bližní jako sami sebe a milujte i své nepřátele. Neřekl berte každého člověka jako svého přítele – úplně každému projevujte důvěru, čekejte od každého pomoc, až vám bude těžko, svěřte mu své city…Ne, tohle člověk může najít jedině v upřímném přátelství. Když je někdo můj přítel, je mi blíž než ostatní lidé nejen v radostných chvílích, kdy se raduje z mého štěstí, ale drží mě, když padám pod tíhou bolesti a starostí, které mě potkají.

Je ochoten zříci se svých výhod, postavení, zábavy, aby mi pomohl, nenechal mě v nouzi. Nemusí vždy vědět a chápat všechno, co mě tíží, stačí jen když ví, že ho potřebuji, a je se mnou, přijímá mě kdekoliv a v jakoukoliv hodinu. Je to člověk, na kterého budu myslet až budu umírat, svěřím mu to nejdražší, co na světě mám, kterému chci vždy říkat jen pravdu a taky ji chci od něj vždy slyšet.

Nevyměním ho za nic a nikoho, i když to pro mě bude nevýhoda. Přijímáme se i se svými chybami, známe své dobré i špatné vlastnosti. Pokud já nebo on tomu druhému ublíží, ten druhý nikdy neodmítne prosbu o usmíření a stanou se z nás ještě lepší přátelé.

Je to také ten člověk, který když mě zapře, odvrátí se ode mne, bude hledat své štěstí tam, kde to mé skončilo, vrazí mi tím do srdce nůž bolesti, která až do smrti nepřestane bolet. Není to nenávist, ani touha po pomstě, není to neodpuštění…je to jen prázdnota po někom, kdo kdysi byl tak blízký mému srdci, že se stal jeho součástí. Když odejde, bude chybět i kus mého srdce. Láska k bližnímu bude dále trvat, ale přátelství se nedá pěstovat tam, kde o něj ten druhý nestojí, kde po něm šlape. Uschne jako rostlinka, která nedostane vodu…vodu vzájemného naslouchání, citlivosti a věrnosti...

 

Sírachovec: Měj hodně těch, kdo s tebou žijí v míru, ale důvěrného rádce měj jen jednoho z tisíce. Chceš-li se s někým spřátelit, prověř ho zkouškou, než mu začneš důvěřovat. Někdo je tvým přítelem, když se to jemu hodí, ale opustí tě, jakmile budeš v nesnázích. Některý přítel se změní v nepřítele a svůj rozchod s tebou přičte k tvé hanbě. Jiný ti bývá u stolu společníkem, ale nevytrvá, až budeš v soužení. Dokud ti bude dobře, bude tvým druhým já, bude volně nakládat i s tvým služebnictvem. Stihne-li tě však ponížení, obrátí se proti tobě a víckrát ho už neuvidíš. Vyhýbej se zdaleka svým nepřátelům a střež si své přátele. Věrný přítel je pevná ochrana, kdo ho našel, nalezl poklad. Věrný přítel je k nezaplacení, ničím nelze vyvážit jeho cenu. Věrný přítel je elixír života, najdou ho jen ti, kdo mají bázeň před Hospodinem. Kdo se bojí Hospodina, je upřímný ve svém přátelství, neboť bližního posuzuje jako sebe samého.

Zobrazeno 8724×

Komentáře

Michal Jiřík (majkly)

Moc pěkný článek!!! :)
Pán Ježíš byl také jedním z nás, a když se podíváme do naší oblíbené knížky, je tam "učedník, kterého miloval."

kacarovi3

Jano,když se podíváme hloub do svého srdce a zkoumáme své přátele,málo který by ve zkoušce obstál.Mám dva a oba příliš daleko.Ve svém okolí nikdo.Je to má chyba?Jsem snad slepý?Srdce mi napovídá,že jsou tu blízko mě dvě přátelské duše,na které zapomínám.Dík za zamyšlení.Byl nejvyšší čas.Pavel.

Zobrazit 14 komentářů »

Pro přidání komentáře se musíš přihlásit nebo registrovat na signály.cz.

Autor blogu Grafická šablona Monika Voňková